Sopa de Festa Major

sopa-nadal

Ingredients:
10 litres d’aigua, un braó o prim de corder, un tros de gallina, un tros de prim de vedella, un os del garró del pernil, un tros de cansalada virada, un api, 200g de cigrons –remullats en aigua amb sal des del dia abans-, mitja col de cabdell, dues patates, una ceba, 150g de botifarra negra, 130g de botifarra blanca, dues carrotes, tres alls, un porro, un paquet de galets grossos.

Per a les mandonguilles:
100g de carn de corder picada, 200g de carn de vedella picada, 50g de cansalada virada picada, dos alls, julivert, un ou, 50g de molla de pa mullada, dues cullerades de farina de galeta, sal, farina i oli per fregir-les.

Preparació:
Poseu l’aigua al foc. Quan bulli, afegiu-hi el braó de corder, el tros de gallina, el tros prim de vedella, l’os del garró de pernil, la cansalada virada, els cigrons, l’api, la ceba, les carrotes, l’all, el porro i les botifarres. Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc al mínim, poseu-hi la sal i deixeu-ho coure durant dues hores i mitja. Llavors afegiu-hi la patata i la col. Mentre es vagi coent, prepareu una massa per les mandonguilles. Quan la col i la patata siguin cuites, ja podeu colar el caldo. Després l’heu de tornar a posar al foc i quan bulli afegiu-hi la sopa i les mandonguilles. Opcionalment, si voleu, podeu servir a part de la sopa el bullit del caldo tot en una plata.

Preparació per a les mandonguilletes
Barregeu les dues classes de carn i la cansalada, tot ben picat amb l’all, el julivert i la sal. Trinxeu-ho tot afegint-hi la molla de pa, l’ou batut i la farina de galeta. Treballeu-ho ben treballat fins que us quedi una pasta ben barrejada, llavors agafeu-ne uns pessics petitons i amb la mà els aneu donant una forma rodoneta. Després enfarineu-les vigilant que no estiguin massa atapeïdes i les aneu fregint en una paella amb una mica d’oli. Un cop rosses, les reserveu per tirar al caldo, juntament amb els galets.